fredag 9 november 2007

Happy Diwali!

Glad Diwali på er alla! :-D

Lite som nyår. Det har smällt i knutarna -- och då menar jag smällt; det är inga små papater de små-och-större ungarna har här! -- sedan ett par dagar tillbaka. Och idag är det dags för den stora ljushögtiden.

Som alltid, med de allra flesta högtider -- inklusive våra egna! -- finns det flera olika berättelser kring dem, flera olika orsaker bakom dem. Liksom många andra, kan även Diwali ursprungligen varit en skördefest av något slag. Idag är den känd som en `ljusets festival'.

Ljuset kan ses såsom representerande det godas övervinnandet av det onda inom oss alla; ljusen som tänds i hem och på gator kan ses som inbjudande av lycka och välmående. Något jag inte visste tidigare, är att hela högtiden pågår i flera dagar, inte bara en dag, och varav vilka varje dag är ett särskilt firande av en särskild sak. Just idag, då man firar som mest, är det Lakshmi Puja. Man firar gudinnan Lakshmi och guden Ganesha. Lakshmi är välståndets och välmåendets gudinna; Ganesha är bland annat trösklarnas (jo, i vid bemärkelse; jag menar inte bara dörrtrösklarnas gud) och nystarternas gud.

Fram tills idag har man målat om hus och annat; affärsmän börjar på ett nytt affärsår. Man har inhandlat nya kläder att ha på, städat hus och hem. Kort sagt: nyår. En ny början. Inte undra på att man inriktar sig till just Ganesha och Lakshmi, när man tänker på vad de står för, eh? ;-)

Det sägs också att det var just under Diwali som Ram återvände tillbaka till Ayodhya, efter sin 14 år långa exil. (Ni minns väl Ram, från Ramayana-sagan?-) Skrev om det i ett tidigare inlägg om Ram Lila.) Detta är ju även det minst sagt värt att firas. :-D

Det finns säkert ett otal ytterligare saker att berätta om Diwali, men jag tycker ni har varit duktiga nog som läst så här mycket. ;-)

Bilder? Jag hoppas på att ha några efter ikväll. :-)

Avdelningar