måndag 15 oktober 2007

Ström hela dagen!

Det var morgon. Vi hade ström. Inget konstigt med det. Timme efter annan droppade iväg, och strömmen var fortsättningsvis kvar. Det blev senare, det blev lunch; alltjämt var strömmen där.

Tyst sakta viskande vågade någon påpeka detta. Man vill ju inte vara orsaken till att strömmen stängs av! Inte ens detta ändrade något; fläktarna fortsatte snurra, dator-skärmarna lysa.

Senare fick vi veta, att under en dag av året har man ström hela dagen. Annars stänger nämligen staten (så uttryckte personen ifråga det: staten stänger) av strömmen. Tidpunkten för strömavbrottet varierar, men från cirka nio till tre. Vad var det som var speciellt med den här dagen? Jo Eid ul-Fitr. ("Eid", arabiska för `festlighet'; "fitr" `att bryta fastan'.) Dagen då den månadslånga fastetiden under månaden Ramadan bryts!

Lite intressant, eller hur? Att det den dagen, för en muslimsk högtid, finns ström i uttagen hela dagen. Med tanke på hur man annars hör om konflikter mellan hinduer och muslimer, etcetera.

(Man kan i o f s förstå varför det samma inte gäller för de hinduiska högtiderna; det finns ett talesätt om Banaras, att man på åtta dagar firar nio festivaler. (Varje åtta dagar om året.) Det skulle m a o knappast vara lönt att överhuvudtaget ha strömavbrott, i så fall.)


Eid ul-Fitr var alltså igår. Idag var allt som vanligt. Strömmen borta klockan tio eller så.

6 kommentarer:

  1. Hej Kusin Är en tid sen jag varit in på din sida eller sidor får man väl säga. Vad du varit med om mycket o upplevt massor! Tiden går så jättefort Men du tycks få ut mycket av din vistelse där borta! Här i Ekenäs är det regn o grått så det e skönt att drömma sej bort en stund o läsa dina spännande upplevelser Tack för att vi får vara med! Jag tycker du klarat dej bra Fast solbrännan såg inga mysig ut! Sköt öm dej Vi skrivs igen Kram Lena

    SvaraRadera
  2. Roligt att du kikar in. :-)

    Regn och grått låter faktiskt inte helt fel. Både rusk och ruska, och särskilt det sistnämnda, skulle vara rätt trevligt just nu. Även om det varit svalt de senaste dagarna, "bara" kring 30 på dagen. Men rätt kvavt.

    Och nej, solbrännan var inga mysig, inga.

    SvaraRadera
  3. Hej!!
    Måste höra av mig, har nu tagit del av dina fina bilder o berättelser i flera veckor. Ser ibland "färglöst" ut o däremellan så "hiskelit" fint. Ni bor ganska mysigt, dessutom. Välkomna hit, skriver du i början av resan... sku smaka nog... meeen vi nöjer oss me att titta in så här. Ha de så bra. H. Sussi.E

    SvaraRadera
  4. Hallå där! Kiva att du skriver!, alltid roligt att få veta vilka som är här och kikar. ---Roligt att du tittat in! (Och det var ju nog just till "intittning" jag välkomnade er i början. Inte skulle det ju bli till något med arbetet mitt om det rände en massa bekanta här hela tiden. ;-) )

    Jo, det är allt rätt mysigt vi bor! Och rätt mysigt runtomkring också, egentligen. Nu när man börjar bli van med alla kor, getter och allt annat man går förbi i gränderna.

    SvaraRadera
  5. Godmorgon Kristian!
    dethär inlägget har nog ingenting med det du skrivit just här att göra, men vet inte var man ska skriva om nåt man vill berätta härifrån, utan att direkt svara på nåt av dina skriverier, så det får bli här.
    Jag sku vilja hälsa dej från ett kyligt, nån sku nog säga rentav kallt, Karis! Har för en stund sen kommit hem efter en morgonlänk i c -2 grader. Dvs vi på 3:dje våningen hade -2 grader, så på marknivå troligen kallare. Kan du tänka dej det? ser att just nu har ni "+23, torrdis", Karlstad har -2 o nästan klart, alltså precis som här.
    Vacker, solig, kall höstmorgon!!!
    Sen ska jag också berätta en detalj jag la märke till under morgonrundan, sprang förbi Serendi, och dom håller på att bygga till där, ner mot gården så att säga, blir nåtslags terrass på övre våningen, trappa utifrån... stannade inte för att titta närmare, men sådär vid förbilunk noterade jag detta. Måntro tobaksförbudslagen är grund till detta? t.ex Evalds vid kanaltorget har lagt tak på en del av sin terrass också, o i HBL står det att massor av H:fors barer o restauranger ansökt om tillstånd att ha uteterrass året om.
    Sedär, det var ett långt inlägg, och har inget som helst med ditt ström-inlägg att göra fastän det kommer där under.
    Ha det fortsatt bra där du är och hälsa de andra!

    SvaraRadera
  6. Tack för uppdateringen. :-)

    (Läser ju nog mina mail också. ;-) )

    SvaraRadera

Avdelningar