torsdag 11 oktober 2007

Kiss och bajs -gränden

Ifall ni i Finland funderar ifall jag nu ändå inte blivit lite väl svensk av mig, när jag skriver "kiss" och "bajs", så jo, jag håller med -- det känns inte riktigt rätt. Men nu är det dels så, att "kiss och bajs gränden" är ett etablerat uttryck, och dels så, att det helt enkelt kändes som om "piss och skit gränden" skulle vara ett annat ställe, som såg ännu värre ut eller något liknande.

Detta är i a f en gränd, kanske femtio meter fågelvägen ifrån oss. (Från bilden sett, är Ganga Mahal till vänster i korsningen var pojken står, trettio meter fram, och så till höger och fem meter framåt.) En gränd vi går igenom rätt ofta -- t e x om vi är på väg till Vinod's, thali-stället som nämndes nedan.

Det finns två orsaker till namnet. 1) Väggen är tapetserad med koskit, som ni ser på väggen till höger. Detta luktar inte alls illa eller något sånt, så den biten är helt okej. Men 2) gränden fungerar även som allmän vessa. (Andra änden av gränden.) Så när man går igenom gränden brukar man alltid gå förbi minst en, men ofta flera, personer som uträttar sina behov. (Oftast män; undrar om kvinnor kanske har en annan plats. Sett flera kvinnor som gjort sitt i trappan vid huset var vi bor; kanske det är deras "gränd". Fast män gör också sitt där.) Det är nog snarare det som både känns och luktar lite mindre trevligt; ko-biten är inte ett problem på något sätt.

Om 1) vill jag ännu bara berätta, att de ju inte lägger koskiten där för att de tycker att det är snyggt, utan det är av pragmatiska skäl. Ved av trä är dyrt. Men koskit brinner bra! (Och luktar för övrigt inte heller särskilt illa när det brinner, ifall ni skulle fundera på det.) Så det är billigt bränsle. Utöver det, kan det även användas som byggnadsmaterial. (Ifall ni funderar, så luktar det inte heller illa.)

Ofta när jag berättat om praktiska orsaker till varför man ser på kon som helig -- att den fyller många funktioner, inklusive de två ovan nämnda, men det finns även fler! -- så har folk frågat om de mjölkar korna eller inte. Det har jag inte haft ett svar på tidigare, men kan nu berätta åt alla som undrar, att ja, det gör de. Korna mjölkas. De gör det bland annat i just den här gränden.

Nu kanske ni blev nyfikna vilka andra funktioner kor fyller. Bränsle, mjölk och byggnadsmaterial har nämnts. Gödsel ligger ju också nära till hands, så att säga. När man pratar om att kon är helig, tänker man ofta inte på att kon inte är helig för alla i Indien. Om en ko dör, så är det nog så att köttet inte går till spillo. Mat. Och inte går ju skinner heller till spillo. Vidare är det ju just kon som är helig. Inte tjurarna; dem kan man nyttja som man vill! Viktig "muskel" i diverse arbete.

Så det är inte så att korna "bara går omkring" på gatorna, utan orsak. De fyller flera, mycket viktiga, funktioner. Och ifall de inte gick omkring fritt, kunde nyttoaspekterna inte nyttjas av alla oberoende socialt skikt, som nu är fallet.