lördag 6 oktober 2007

Mat

Dags att behandla väsentligheter: khaanaa. Mat.

I hyran ingår att vi får ett mål mat, alla dagar förutom på söndag. Våra härliga köksor & hem-allt-i-allor, Mira och Kalavati, gör lunch åt oss. Morgonmål gör vi antingen hemma själva, eller går ut och äter. Middag skulle vi i och för sig kunna göra hemma -- det har hänt att någon värmer pasta, eller gör gröt, eller något liknande -- men det absolut vanligaste är att vi går ut och äta. Ekonomiskt är detta minst sagt inte ett problem. Snarare är det billigare -- beroende vart man går, givetvis, som det är på alla ställen -- än att köpa hem ingredienser själv.

Att äta morgonmål hos Ashish är ett vanligt alternativ, eller snarare: att beställa hem morgonmål från Ashish. Hans café ligger ungefär fem meter ifrån stället var vi bor. :-D Det är alltså stället vart vi går ifall vi inte har lust att gå längre än så. Härifrån får vi även middag, om vi så vill. Vi är bortskämda med frukt här; vi kan exempelvis beställa en "müsli with fruit and curd" för... jag, kring 0,40€ eller något sånt. Frukten är då granatäpple, banan, äpple, och ibland även ananas. Det är inte ovanligt att det hela toppas med lite cashew-nötter. Caadju.

Då jag varit ut och springa till BHU (Banaras Hindu University), kan jag passa på att plocka med keela (banan) och anaar (granatäpple). Några bananer och ett granatäpple går på kring 0,18€. Mjölk har jag köpt kvällen innan, eller gör det på morgonen. En halvliter (i en påse; jag tror i a f det är en halvliter) "fullmjölk" kostar även det kring 0,18€. Till detta har jag hittills haft Corn Flakes; kanske köper jag müsli nästa gång.

Lunch får vi som sagt vanligtvis hemma.

Middagen äts alltså vanligtvis ute. Och det råder ingen brist på ställen att gå till. Många ställen har både indisk och kinesisk mat. Vi har även Haifa, med... vad är det nu de kallar den, kanske var det "eastern thali". (Mer om thali senare!) Vilket är ett pita-bröd, med tre valfria "inlägg". Vad det finns att välja mellan är bland annat falafel, labaneh (vilket är ungefär en inte-så-saltad feta ost), chips (alltså pommes frites -- medvetet ordval, ni som tänker att jag borde valt något annat!), [gabanouge] (minns inte hur det stavas -- det är i alla fall en aubergine-röra), och hoummus.

Haifa är dock inte favoriten; vill vi äta gott och bli mer än mätta, är Vinod's ett säkert alternativ. Det är ett mycket mer "indiskt" ställe -- Haifa är ett hotell, och varje gång jag varit där, har gästerna varit enkom västerlänningar. Vinod's ligger jämnt vid en gata, vid en korsning, och man känner sig verkligen mitt i vimmlet då man sitter där. Den givna beställningen är en special thali. (Där kom ordet igen. "Thali". Dags att förklara.) `Thali' betyder tallrik eller, kanske snarare, fat. Vad man får på fatet, är lite utav allt. Dal (d v s linser), någon sås med paneer (färskost), lite raita (youghurt), gurka och tomat, ytterligare en röra av stekt bidji (grönsaker), samt caavala (ris) och ciapati eller roti (bröd). Som om detta inte var nog, tillkommer även en efterrätt! (Syns tyvärr inte på bild.) Efterätten är i sig rätt intressant. Det är som en sockermunk! (Utan fyllning ;-) ) Men eftersom det är så varmt här, att sockret utanpå bara skulle smälta, så har man gjort det till grejen. Munken serveras i socker-lag! Smaken är dock närmast identisk. Hela det här kalaset går på hela 0,54€

Det ovannämnda är dock billigare än vanligt. Orsaken varför thali är så billigt -- inte bara på Vinod's utan även annorstädes -- är nog för att de serverar vad de råkar ha färdigt för tillfället. Såsen med paneer kan variera; dal finns alltid förberett, och så vidare. Men en vanlig middag ute, inklusive juice, vatten eller soda, går nog på omkring 2€ (och det är kanske t o m något tilltaget).