måndag 15 oktober 2007

Ström hela dagen!

Det var morgon. Vi hade ström. Inget konstigt med det. Timme efter annan droppade iväg, och strömmen var fortsättningsvis kvar. Det blev senare, det blev lunch; alltjämt var strömmen där.

Tyst sakta viskande vågade någon påpeka detta. Man vill ju inte vara orsaken till att strömmen stängs av! Inte ens detta ändrade något; fläktarna fortsatte snurra, dator-skärmarna lysa.

Senare fick vi veta, att under en dag av året har man ström hela dagen. Annars stänger nämligen staten (så uttryckte personen ifråga det: staten stänger) av strömmen. Tidpunkten för strömavbrottet varierar, men från cirka nio till tre. Vad var det som var speciellt med den här dagen? Jo Eid ul-Fitr. ("Eid", arabiska för `festlighet'; "fitr" `att bryta fastan'.) Dagen då den månadslånga fastetiden under månaden Ramadan bryts!

Lite intressant, eller hur? Att det den dagen, för en muslimsk högtid, finns ström i uttagen hela dagen. Med tanke på hur man annars hör om konflikter mellan hinduer och muslimer, etcetera.

(Man kan i o f s förstå varför det samma inte gäller för de hinduiska högtiderna; det finns ett talesätt om Banaras, att man på åtta dagar firar nio festivaler. (Varje åtta dagar om året.) Det skulle m a o knappast vara lönt att överhuvudtaget ha strömavbrott, i så fall.)


Eid ul-Fitr var alltså igår. Idag var allt som vanligt. Strömmen borta klockan tio eller så.