torsdag 20 september 2007

Yogi Ramdevs födelsedag

Plötsligt började det strömma allt mer skolbarn, och barn i allmänhet, till området kring hotellet. (Det i Delhi.) Kvällarna innan hade scener (scener man står på alltså) burits in med pompa och ståt, inklusive mycket trumljud. Nu kunde vi se vartåt det hela var på väg: fest. Något närmast karnival-liknande.

Så mycket hände, så mycket olika saker, och på så många olika ställen -- och allt var så nytt -- att det var svårt att greppa helheten. Eller ens delar. Men vad som var uppenbart, var att barnen var i fokus. (Som de tenderar att vara i många riter -- tänk bara på, exempelvis, julen.)

Scenerna som burits in var "befolkade" av skolklasser. På "vagnarna" i tåget med gudar som åkte längs med gatorna, var det fullt med barn. Och de flesta av gudarna var, även de, barn. Vidare delades det ut vatten åt barnen -- men bara åt dem. Det delades ut sötsaker åt barnen -- men bara åt barnen.


På bilden nedan delar mannen ut sötsaker till alla barn som ville ha. (Kvinnan på bilden bär på ett spädbarn.)Det var hela tiden (högljudd) musik, men inga vuxna så mycket som stampade takten. Jag såg inga barn dans, men väl unga tonårspojkar.

Bilden nedan är en av mina favoritbilder.


I tåget fanns även såväl elefanter som kameler.

Avdelningar