tisdag 18 september 2007

Taj Mahal


Ja, Taj Mahal behöver väl knappast någon vidare introduktion. Ni känner alla till storyn: frun dog, Shah Jahan var ledsen, och byggde ett gravmonument utan dess like -- även om Sikandra inte är långt undan, varken geografiskt sett eller på annat vis; tycker jag.


Om jag minns rätt, betyder "Taj" krona, och (det här är jag säker på) "Mahal" palats. Även här, liksom i Sikandra, finns det en stor och fin park. Men parken i Sikandra var nog ack så mycket finare. Medan själva byggnaden Taj Mahal är... ja, vacker räcker inte riktigt till.

Trodde att dess berömdhet skulle leda till att jag blev besviken på verkligheten, men det fanns ju ingen risk for det. Blicken vilade verkligen på the Taj.

Perspektiv är något de jobbat mycket med då de byggt det. Bokstäverna som dekorerar byggnaden är "egentligen" smalare nertill och tjockare upptill, men när man ser det nerifrån, från marken, så verkar det som om de var jämntjocka uppe och nere. En slags optisk illusion alltså. Detta gäller även för annan dekoration. (Perspektiv-grejen.)

Vidare var Shah Jahan en av de första som använde sig av "semi-precious jewels" som material för dekoration. För att göra detta, karvade de först bort marmor; karvade till inlägget; och till sist la till det -- som synes i närbilden till vänster. Blomman är mycket, mycket liten. Liknande dekorationer finns kring, exempelvis, porten nedan. (Syns exempelvis i övre högra hörnet av ingången. )

Visst är det tydligt på den här bilden, att det är något som saknas? Ensamt, eller hur...

Det är du, Linda, som borde vara med på bilden! Nu är det bara jag, och Taj... :-(Avslutar med en "översiktsvy," var även något av parken syns. Den torde bli tillräckligt stor så någonting syns, bara man klickar på den. (Det samma gäller ju för övrigt alla bilder här: man ser större versioner av dem bara man klickar på dem...)