onsdag 19 september 2007

Sikh Gurudvar


Ett av templen vi besökte i Delhi var Sikh Gurudvar -- religionen är sikhismen, och Gurudvar betyder ungefär Guds hem; eller där-var-Gud-är/finns/bor. (The abode of God.) Deras absolut viktigaste text är Adi Granth Sahib, en bok som faktiskt behandlas som en riktig person; så viktig är den för dem. (`Sahib' är en titel för respekt, typ engelska `sir'; och, liksom `sir', en titel som bara används för personer.) Boken ses som en guru, en lärare. Den finns i varje Gurudvar -- läs: i varje Sikh-tempel. Man har ett särskilt rum vart man för den över natten, med mera.

Då man kommer in i templet, går man runt boken -- som finns i mitten av rummet. Man sätter sig ner, och lyssnar till musiken som alltid! spelar. Musik med text från Adi Granth Sahib. Man stiger upp när man lyssnat klart, och fortsätter rundvandringen, och går ut. Därefter mottar man en gåva, en välsignelse: en sötsak. (Smakade lite som söt gröt.)

Till templet hör även en bassäng -- det finns många skäl till detta: varför just vatten vid ett tempel; men jag ska inte gå in på detta. En påle: tänk på det som en flaggstång, men kan även jämföras vid `mittens minaret' som nämndes i ett inlägg nedan. Ett centrum av världen.

Vidare finns det -- i varje Sikh Gurudvar världen över, i alla sikh-tempel -- gratis mat, för vem som helst. Inte bara för sikher, utan för alla som kommer, alla som vill ha. (Därför kan man hitta många avdankade hippies vid Sikh Gurudvaras. ;-) )

Avdelningar