tisdag 30 december 2008

Kalsongbadare och burkini

Vet du vad en kalsongbadare är? Burkini kanske är mer lättgissat.


Språkrådet (wp) har sammanställt årets nyord (2008). Officiellt kommer den ut först imorgon, men Hufvudstadsbladet hade redan hela listan:

ADV – enkelt råd vid diffusa sjukdomssymptom [bildat till Alvedon, dricka, vila]

ansiktsspårning – teknik hos webbkamera som gör att den filmades ansiktet alltid är i fokus

bekymringssamtal – ökad anv.: samtal som polisen har med föräldrar vars barn verkar vara på väg in i småkriminalitet [efter no. bekymringssamtale]

bilmålvakt – medellös person som står som ägare till en bil som han inte kan betala skatt för eller de parkeringsböter som den egentliga användaren orsakar

bloggbävning – det att väldigt många bloggsidor samtidigt behandlar ett visst ämne [till blogg och jordbävning]

blåstråle – en teknik för digital lagring, vanligt nu som alternativ till dvd [av eng. Blu-ray, eg. varumärke]

bullerbysyndromet – vurm i Tyskland för svenska idylliska miljöer [till Bullerbyn, namnet på en by i Astrid Lindgrens barnböcker]

burkini – baddräkt med långa ärmar och ben [bildat till burka och bikini]

celebritariat – grupp av B-kändisar [efter motsvarande ord på eng. myntat av journalisten Toby Young till celebrity ’celebritet’ och proletariat]

finanssmälta – totalt sammanbrott av ekonomin [bygger på härdsmälta i överförd användning]

förväntningssamhälle – samhälle där förväntan om kommande saker är viktigare än att njuta av det man har nu [ordet lanserat av professor Micael Dahlén]

gatustickning – utsmyckning i form av en stickning runt en lyktstolpe e.d., som stickats fast direkt på plats, äv. stickgraffiti [efter eng. streetknitting]

geotaggning – det att bilder förses med uppgifter om exakt position [efter eng. geotagging av geo- och tag ’märka’]

kalsongbadare – pojke som badar med sina märkeskalsongar under badbyxorna och ser till att märket syns

klimatism – nedsättande: rädslan för en klimatförändring sedd som en fanatisk trosriktning

kosläpp – det att släppa ut korna på bete

kringmyndighet – myndighet som på något sätt hör ihop med någon verksamhet

kroppsskanning – metod att med en speciell apparat lysa igenom en kropp som ett led i säkerhetskontrollen på en flygplats [efter eng. body scanning]

kuddbok – bok i en litterär genre där författaren spontant skriver ner berättelser, tankar och iakttagelser m.m. utan någon speciell disposition [via eng. pillow book efter motsvarande ord i japanskan; omkring år 1000 utkom en bok med den titeln av en japansk kvinnlig författare]

laddhybrid – hybridbil med uppladdningsbart batteri

ljudaffisch – reklamaffisch försedd med ljud

mikroblogg – blogg för korta inlägg

minidator – ny anv.: mycket liten bärbar dator; även mini-pc, pyttedator

mobillångfilm – långfilm inspelad med kameramobil

plastis – syntetiskt framställd is för skridskosport; även syntetis

plutoid – benämning på ny typ av dvärgplanet [efter Pluto, som förlorade sin status som planet 2006]

skynka – visa att man är för eller emot exempelvis ett bygge genom att hänga ut ett skynke i viss färg utanför sitt fönster

svenskad – om hemmagjord version av filmklassiker (som sedan läggs ut på nätet) [efter eng. sweded, lanserat i filmen ”Be kind rewind”]

säg – ökad anv.: uttalande, formulering [äldre som journalistjargong]

ödleplåster – plåster som efterhärmar de sugkoppar som finns på en geckoödlas fötter

(HBL)



Där ser man. Vissa av nymodigheterna har jag väl stött på -- mikroblogg; finanssmälta; plastis; och sånt -- men de roligare var väl roliga just därför att jag nog inte hört dem tidigare.

Mitt favoritord får nog vara "kalsongbadare", eller egentligen inte själva ordet som sådant, utan snarare den betydelse som de här ger begreppet. Att det inte bara är en badare-i-kalsonger, utan han har dessutom på sig en viss typ av kalsonger, och badar i dem i ett särskilt syfte. Undrar vid vilka stränder dylika badare häckar?

måndag 22 december 2008

Vecka 19

Redan i över en vecka ska lillingen kunnat göra miner och grimaser. Ska den bli något som sin far, så lär han/hon redan börjat öva minspelet! Just nu händer det dessutom mycket i hjärnan; de små grå växer fram och liknande. Lillingen är känslig för ljus, och kan reagera på buffar och ljud.

Har inte känt något buffande tillbaka ännu dock, men det kommer väl. :-D Snart ska vi få se honom/henne igen också! Hoppeligen kommer vi att ha en bild med hem då också. Trots att magen växer i betryggande takt, så känns det ju alltid ännu bättre ju fler bekräftelser man får på att allt är som det ska vara.

Just nu kan den väga omkring 260-280g och sträcka sig 18cm från huvud till stjärt. (... Undrar du också om det är någon skillnad alls mellan den här bilden och förra? Det gjorde jag med. Det är nog det, men minimalt. Nåväl.)

Bara knappt två veckor till halvvägs nu!

Linda har haft lite känningar av ditt och datt; jobbat lite mindre med massage. Men i stort sett mår hon bra! ---Och fortfarande inga noijor! Varken för eller emot något. Vilket jag kan tycka är lite tråkigt. ;-)

Källor: Vårdguiden v18, v19 (varifrån bilden var); Growingpeople.

torsdag 18 december 2008

[ävvro] och [terapäfft]

En glad klick i dagens regn och rusk väder var följande insändare-med-svar i GT:
[FRÅGA:] Varför uttalar man i Sverige ”euro” som ”ävvro”, medan ”terapeut” uttalas ”tärrapäfft”. Här finns varken logik eller samstämmighet.
---Finlandssvensk i Sverige

SVAR: En stavelse där vokalerna ”eu” ingår uttalas normalt med ett u- eller ett v-ljud.
– Man kan alltså säga ”euro” eller ”evvro”, bägge uttalen är rätt, berättar GT-kulturens språkexpert Sture Allén från Svenska Akademien.
Samma regel gäller ”terapeut” som alltså också ska uttalas med ”u” eller med ”v”.
– Men när ”eu” följs av en tonlös konsonant som ”t” kan det ta till sig tonlösheten så det tonande ”v-et” förvandlas till sin tonlösa motsvarighet ”f”. Därför säger många ”terapäfft”. Det är inte ett rekommenderat uttal, men uttalet blir lätt sådant om man inte tänker på vad man säger, konstaterar Sture Allén.

Den gemensamma valutan uttalas helt olika i EU-länderna. Tyskarna säger ”åjro” och fransmännen ”örrå”, men det är det ingen som säger i Sverige. Däremot är det en del även här som använder engelsmännens ”joorå”.
– Det utan jämförelse viktigaste med EU:s valuta är faktiskt att man inte uttalar den ”jooorå”. Vi säger ju inte att vi bor i ”Jooråpa”, säger Sture Allén.

Eeeh heh heh heh. Där hade vi det! Alla svenskar som säger [terapäfft] gör det alltså för att de inte tänker på vad de säger! ... Eller? ... Nej, kanske inte. Tror inte jag än så länge stött på en svensk som uttalat det annorlunda, och jag har pratat om just det här uttalet med många --- även med eftertanke blir det [terapäfft]. Så vi kan nog skrota den teorin, tror jag. Snarare har det väl vid det här laget blivit kutym att, här, uttala det just precis så.

Nu ska jag dock vara ärlig och erkänna att inte sitter [terapEUt] heller så där jättebra i mun, kan jag tycka. Men det känns ändå definitivt bättre än såväl [terapäfft] som [terapevvt].

För att förekomma Fatima tänkte jag nämna några finlandismer som ni svenskar som läser kanske kan finna... småroliga.
  • Vet ni exempelvis vad [franskisar] är? Jo, "franska potatisar". Eller med andra ord: pommes frites. (Även om jag måste säga, att jag till min besvikelse såg just "pommes frites" på Brasseriets meny, kusin Maries & hennes Roberts, restaurang i Karis. Använde nämligen menyn i en av tillfällena på finska kursen. :-D ... Hmm, kanske [franskisar] är mest talspråk? Eller åtminstone inte "restaurang-språk"? *skrattar* Nej, hade kanske inte sett så bra ut på menyn? Ifall någon har tid att undersöka saken: gå till en ute-grill och titta på menyn; står det "pommes frites" på dylika ställen också?!)
  • [Farkkon] (farkkun) då, vad är det? Jo jeans! (Här är egentligen bägge alternativen lika dåliga, kan jag tycka.)
  • Skräp slänger man ju i [råskisen] (roskisen), det är väl självklart? (Skräpkorg.)
  • Och sötsaker är inget fjantigt "godis", utan det betydligt mer barska [karkki]!
  • När man far ut och springa sätter man ju på [tåssårna] (tossorna). (Joggingskor.)
Sen finns det ju ytterligare ett otal andra finlandismer --- vilka är era favoriter? Ni svenskar som känner till några, vilka låter mest roliga? Underliga? Konstiga? Irriterande? ... Trevliga? Användbara? Träffande?

Nämnde dem jag gjorde ovan, för annars kan man ju tycka finskan är ett lite hårdare, kargare (med avseende på ljud/hur det låter) språk än vad svenskan är. Och jag kan tycka att det snuttifieras lite i Sverige, var man på sätt och vis filar bort hårda ljud. Här heter inte djurpark just "djurpark", utan [jurpark]. Man dricker inte juice utan [jos]; äter inte kex till, utan [sheks]. Man känner inte, utan [shänner]. Och så vidare, och så vidare.

Men visst snuttifierar vi finlandssvenskar också. :) Åtminstone som det låter för svenska öron.

En annan liten svensk egenhet är för övrigt att man benämner olika saker med namnet på ett visst märke, istället för typen av sak. Som att läppomada blir "lepsyl", eller att grynost är "keso". :-S Men det är nog säkert bara jag som irriterar mig på det. x-D

Sen har jag ju i o f s några egenheter som bara jag säger (tror jag?) --- vet inte egentligen varför; jag bara gör det. Som exempelvis ordet världen. När jag säger "världen", så säger jag faktiskt just precis [världen], inklusive L:et. Alla andra gör visst inte det... Varken i Finland eller Sverige, utan man säger [värden], fast man inte pratar om just värden, utan om världen. ... Minns under någon av pjäserna vi spelade på VNF:s teaterlinje (VNF; VNUR), det var säkert Mästaren och Margarita, så hade jag en replik var ordet användes. Och gång på gång försökte mina medspelare få mig att säga [värden]. Tror jag lyckades göra det en gång; alltså låta bli. x-D Det bara bär emot. Är det ett L där så är det!

onsdag 17 december 2008

Lediganslaget jobb: präst.

Har ju finkammat arbetsförmedlingens platsbank det senaste, mm, ja blir väl dryga halvåret nu; dels för lärarjobb i hela landet --- redan bara för den sakens skull att jag blir glad av att se en ledig tjänst med de ämnena jag har även om jag inte kan söka den p g a arbetsort eller dylikt. Det är liksom lugnande att se att möjligheten ändå finns; det finns jobb för såna som mig. :) ---, dels för alla lediga jobb här i närheten.

Till saken.

Bland lediga jobb i närheten såg jag för en tid sedan en lediganslagen tjänst för en präst! Nu är det kanske bara jag som är lite konstig, men jag tyckte detta var rätt komiskt. Tanken att även präster sitter och tittar i platsbanken; letar jobb; blir glada av att se en lediganslagen tjänst. Trott att de alltid sköter sånt här internt inom kyrkan. Och om jag inte har sett många annonser om jobb som lärare i fil/rel, så är det allt ännu mindre för präster! Detta är nog den enda jag kan minnas mig ha sett överhuvudtaget.

Präst

Xxxxx Kyrkliga Samfällighet
Publicerad: 2008-xx-xx, Annons-ID: xxxx-xxxxxx
Xxxxx (Kommuninformation), 1 plats

Hamnar du på plus?
Kyrkorådet i Xxxxx har under hösten 2008 gjort en omvärldsanalys av församlingen och har i det arbetet kommit fram till följande sökprofil för tjänsten som komminister
+/- i församlingens gudstjänster blir våra liv och vår vardag belysta av Guds evangelium
+/- inspirera oss att upprätta tecken på Guds rike
+/- ägna särskild tid åt dem som befinner sig i utsatta situationer
+/- barn är viktiga "inte för att de är framtiden", utan för att de är barn nu
+/- hjälp oss att finna former för vår landsbygds utveckling
+/- karriär är lika med arbete i en landsbygdsförsamling och att ägna tiden åt människor i alla åldrar
+/- var engagerad och driven med vilja att omsätta idéer till verklighet
+/- arbeta gärna i grupp och ha lätt för samarbete både inom den egna personalgruppen och med andra aktörer inte minst i det lokala samhället
+/- var beredd att handha även svåra situationer där du stundtals kan känna dig ensam i dina beslut och handlingsmönster
+/- var tydlig och ha en Kristuscentrerad förkunnelse där församlingsbor och medarbetare känner sig bemötta och sedda

Xxxxx kyrkliga samfällighet omfattar tio församlingar i [Värmland]. Vårt arbetslag består av ett 60-tal medarbetare, varav åtta är präster.

Nu söker vi en präst.

Tjänsten är en heltidstjänst i pastoratet med församlingsansvar i Xxxxx, som en viktig del av arbetsuppgifterna.

Varaktighet/Arbetstid Tillsvidare Heltid
Lön Fast lön
Ansökan Tillträde efter överenskommelse. Ansökan med löneanspråk skickas senast den xx januari 2009 till: xxxxx kyrkliga samfällighet, xxxxx, xxxxx xxxxx. E-post: xxxxx.xxxxx@xxxxx.xx
Så... Hur är det, hamnar ni på plus?

Mmm... I o m annonsen kunde man väl också kanske spekulera huruvida präster går till arbetsförmedlingen, alltså när de inte har en kyrka att verka i. Arbetslösa lärare har man ju (tyvärr) hört mycket om --- men arbetslösa präster? Med tanke på hur många som går ur kyrkan så kanske detta är ett reellt problem idag? Finns det ett präst-fack, tro? Fyller präster i a-kasse kort? Hur ser arbetsmarknaden ut överhuvudtaget?

tisdag 16 december 2008

Ibland är det synd om katten --- igen!

Raw and uncut --- filmat av vem annan än allas vår Linda! :-D



Jajjemen, det är köttfärs på menyn igen. Denna gång var Leopold inte riktigt lika på hugget --- dvs han väntade inte redan i köket då jag öppnade paketet. Men det tog minsann inte särskilt lång tid för honom att klura ut vad det var som vankades.

Gnällig katt? Inte alls! Det är bara synd om honom.

torsdag 11 december 2008

Snusets sak är vår?

"Nordens fem socialstyrelser går samman" mot snuset. Relativt hårda straff (två års fängelse) utdöms mot snus-smuggling --- låt gå att det faktiskt handlade om snus värt 1,3 miljoner euro. Samtidigt lobbas det för snus av såväl finska politiker --- Henrik Lax och Astrid Thors; Thors hämtade dessutom själv in snus i landet --- som av en svensk minister. I Jakobsstad fylldes torget helt av folk som skrev på en adress mot nuvarande lag. (Bilden ovan ifrån HBL.)

Å ena sidan är det ju lite lustigt att tobak är tillåtet medan snus [eng] inte är det, då snus väl ändå faktiskt är mindre skadligt för såväl aktiva som passiva snusare --- om man jämför med aktiva och passiva rökare. (Det enda vi passiva snusare måste stå ut på är synen av det. Mer om detta straxt.) Å andra sidan tror jag knappast tobak skulle tillåtas ifall det introduceras idag. Det sagt, så är det sistnämnda knappast ett argument för att tillåta snus. Snarare skulle det kunna leda till ett förslag att man förbjöd tobak helt.

Kommer nog aldrig glömma stunden när jag slutgiltigt förstod att jag nu var i Sverige, inte Finland. Hade bott i landet några månader vid det skedet; läste filosofi vid Stockholms Universitet [eng]. Om jag inte minns fel, var det under en föreläsning om filosofins historia följande ägde rum. Satt snällt och lyssnade; det var rätt intressant. Olivplantor och Sokrates och vad allt som vävdes samman. Plötsligt avbröts skildringen av att föreläsaren med ena näven tar tag i sin överläpp, river upp den, och klämmer in en prilla. Jag tittade förskräckt runtomkring mig, vad är detta? Men alla andra verkade helt oberörda. De fortsatte ta anteckningar. För mig kändes detta som en rätt lång stund, men i själva verket hade det säkert inte tagit mer än några sekunder förrän föreläsaren återupptagit tråden.

Detta upprepades flera gånger under föreläsningens gång. Minns inte hur det var, om överläppen började bångna allt mer av allt snus den var tvungen att hålla inom sig, eller om han spottade ut lite emellanåt (och i så fall vart det skulle ha varit). Hur det än förhöll sig med det, så var upplevelsen som helhet lite skrämmande.

Svenskar. Jag var omringad av svenskar. I Sverige. Det var i den här stunden det verkligen slog mig var jag var.

Efter detta har jag dock inte haft lika traumatiska upplevelser av snus. Faktiskt, är det något man mycket sällan tänker på. Det är en rätt så diskret ovana.

Nåväl, få se om kommande universitets-studenter i Finland kommer att drabbas av liknande syner i framtiden eller inte.

(PS. Jämför snus med paan.)

Linux skivor konfiskerade

De flesta av er kanske inte är så intresserade av Linux och liknande. Det gör inget. :) Brukar undvika skriva om dylikt alltför mycket här, men detta tyckte jag var för intressant för att lämna okommenterat. Därutöver tangerar det ju lite lärartjosan och så har för tillfället tid för strunt. ;)

Första gången jag stötte omnämndandet av det här mailet avfärdade jag det som ett skämt/påhitt. Är faktiskt fortfarande inte helt övertygad om att detta inte är något hittepå, men får väl anta det är sant tillsvidare i a f.

Helios, en bloggare som är en linux [swe]-anhängare, fick följande epost av en lärare från en

"... såg en av mina elever med en grupp av barn samlade kring hans bärbara dator. Då jag tittade på datorn såg jag att han gav någonslags demonstration. Eleven uppvisade egenskaperna av sin laptop och delade ut linux skivor. Efter att ha konfiskerat skivorna stämde jag upp ett möte med eleven, och det var så jag fick veta om dig och din organisation. Mr. Starks, jag är säker på att ni har en stark tro på vad ni gör, men jag kan varken stöda era satsningar eller tillåta dem ta plats i mitt klassrum. Än så länge är jag inte heller säker på att vad ni gör är lagligt. Ingen mjukvara är gratis, och att sprida en sådan villfarelse är skadligt. De här ungdomarna ser upp till vuxna för råd och disciplin. Jag kommer att undersöka den här saken i mån av tid och försäkrar er, att om vad ni gör är olagligt så kommer jag att åtala. Mr. Starks, jag tillsammans med många andra, prövade Linux [in college], och, jag försäkrar er, era påståenden är grovt överdrivna och bygger på falskheter. Jag beundrar era ansträngningar för att göra datorer tillgängliga för missgynnade personer, men att sätta linux på dessa datorer håller våra unga tillbaka.

Det här är en värld var Windows [swe] kan köras på snart taget varje dator, och att anordna en maskeradfest för ett operativsystem [eng] hjälper inte de här barnen på något sätt. Jag är säker på att om ni kontaktade Microsoft [swe], så skulle de med glädje tillhandahålla er med kopior av en äldre version av Windows, och på det sättet kunde era faktiskt vara till nytta åt dem som får dem..."
(Min översättning; originalet här)
I kommentarerna till blogginlägget var Helios tar upp detta, kan man även läsa att andra har erfarenheter av att Linux-skivor inte bara konfiskeras i skolan, utan att elever t o m har blivit avstängda på grund av att dela ut dylikt. Även då med motiveringen (parafraserat) "detta är för bra för att vara sant; det måste handla om piratkopierade program." (Jag har i o f s lite svårt att trå att elever skulle bli avstängda utav det, och bara det; piratkopierat eller inte! Men strunt i det för tillfället.)

H. följde upp ovanstående epost med sitt eget svar. Det tänker jag dock inte lägga in och översätta här; ni kan läsa det själva ifall ni är intresserade. (Summerat står det att läraren har fel; det är sant, det är såväl gratis som fritt, och att han hoppas hon står för sina ord och faktiskt kommer att kolla upp saken närmare.)

Rätt intressant att läsa kommentarerna till inlägget; vissa är ju förstås överdrivna, men det gör dem ju inte mindre intressanta för det. (Bara man läser det med nypor salt.)

Vet inte egentligen vad mer jag vill ha sagt med detta. Blev paff när jag läste det bara. (Och skeptiskt; det låter "för dåligt för att vara sant", så att säga.) Det är ju bra att läraren tog tag i vad hon upplevde som något skadligt för eleverna. Vem vet, ifall hon faktiskt kollar upp det hela; vad linux är och så vidare, så kanske det kommer att bli mer sånt på hennes skola. (Mer linux, alltså; inte fler konfiskeringar.)

onsdag 10 december 2008

"Religioner i sig själva är fredsälskande"

Så har Ahtisaari fått ta emot Nobels Fredspris! (HS; HBL; DN; SvD)

Många artiklar verkar ta upp uppmaningen till Obama eller ämnet "Mellanöstern-konflikten" i allmänhet. Varför jag tänkte lyfta upp en annan detalj i hans tal:

Vi kan inte låtsas, år efter år, att vi försöker lösa konflikten – måste också nå resultat. Under min karriär har jag sett många konflikter där religion har använts som vapen. Religioner i sig själva är fredsälskande och kan utgöra en konstruktiv kraft i fredsbygget – även i Mellanöstern. (SvD, hela talet)
Tyckte faktiskt det kändes som en större poäng då jag såg hans tal, men det var säkerligen bara för att jag blev så glad av att höra honom ta upp det. ;)

tisdag 9 december 2008

Ibland är det synd om katten...

Vinter i P1!

Goda nyheter för alla vi som gillar sommar i P1! SR har bestämt sig för att ha ett liknande program under juldagarna också: Vinter i P1! :-D

Det handlar ju då inte om en liknande långkörare som sommarpratarna; juldagarna är ju trots allt färre än sommardagarna. Men det ska ändå bli något liknande, liknande stämning. "Som sommar --- fast på vintern," med SR:s ord.

Här har dem, vinterpratarna:
... Nu tror jag inte att jag kommer sitta bänkad kl 13 de här dagarna för att lyssna på radio --- men kommer med glädje ladda ner poddsändningarna av dem för att lyssna i egen takt. ;)

söndag 7 december 2008

Vecka 17

Idag är det antingen den andra advent, eller den sjuttonde advent, beroende på vilken tid av väntan man syftar på; vilken ankomst det är man räknar ner till. (Den förstnämnda kanske är lite mer allmänt vedertagen; den andra desto mer personlig.) Jag tänkte prata om den sistnämnda.

Drygt 16 veckor in, eller i den sjuttonde veckan --- beroende på hur man ser på saken ---, så verkar det vara en rätt "snäll" graviditet för L. Och, alltså, för mig också. :) Hon mår inte illa; har inte ont eller något sånt. Inga nojor vad gäller mat eller sånt heller! Under de tidigare veckorna hade hon obehag av kaffe och kaffedoft --- men att, i stort sett, lägga av med drickandet av det var ingen stor grej, eftersom hon inte dricker så mycket av det i allmänhet, och dessutom är det väl bara bra att inte dricka så mycket kaffe också, kan jag tänka mig. Och så var det ett visst slags bröd som gällde en tid, kanske två veckor eller så, för en dryg månad sedan. Men nu, inget särskilt --- varken till eller från.

Magen växer i betryggande takt. Fortfarande är det dock inte helt självklart för utomstående vad som orsakar det. Men fortsätter det så här, så torde det inte ta så länge förrän man direkt fattar galoppen.
(Bilden ovan är ifrån Vårdguidens graviditetskalender.)

Kullerbyttor ska den lille tydligen kunnat slå sedan en vecka tillbaka; och nu kan den även göra grimaser. Någonstans kring 170 gram ska han/hon väga, och från huvud till stjärt kan han/hon mäta 16cm.

Babytickern ännu

Nämnde ju babytickern här för inte så länge sen, och så har förvånansvärt många kommenterat --- inte här, men annorstädes --- om stjärntecken och dylikt. Första gången tänkte jag inget mer på det, men då ännu fler kommentarer droppade in blev jag förvånad.

...

Ända tills jag insåg att babytickern ju har reklam för "babystrology.com" i nedre kanten. Varför jag nu tänkte bara kort skriva, att vi har inte valt just den babytickern för att vi har kikat på stjärntecken vid babystrology eller dylikt. Utan bara för att den var den gulligaste jag sett. :-D

Faktiskt, har vi inte ägnat några som helst tankar åt vad för stjärntecken han/hon kommer att ha --- eller nåja, jag har inte gjort det; och vi har inte pratat om det; så mycket kan jag ju i varje fall säga med säkerhet. ;)

Skulle jag ha kunnat lägga in den där tickern utan någon som helst reklam, hade jag gjort det så.

Grattis Finland!

Eftersom en del som läser den här bloggen inte är från Finland, så kanske det är värt att skriva om följande.

Finland firade sin 91:sta självständighetsdag igår (6 december). Alltså 91 år sedan Finland, den 6 december 1917, förklarade sig självständigt ifrån Ryssland. Detta firas. Kanske inte med en liknande yra som Norges 17 maj, men med minst lika stort allvar. Vill ni läsa mer om händelseförloppen, så får man åtminstone en översikt på wikipedia.

Vi firade genom att titta på slottsbalen, J+P+A kom ner de också. Kiva!; ju fler desto roligare!

Sedan flera år tillbaka har YLE varit snälla nog att erbjuda en live-ström av sändningen på nätet! (Tack för det!) Förra året hade jag också tänkt följa med; laddat hela dagen, både mig själv och batterierna i datorn. Så gick jag då till Swadha för att titta på balen --- bara för att till min bestörthet och besvikelse märka att jag hade beräknat tidsskillnaden fel! ... Balen hade redan slutat för två timmar sedan, eller något liknande. Så den dagen var det en besviken liten finne-i-Indien som gick tillbaka hem.

Vill ni se valda bilder, kika hitåt eller ditåt. (Gallerier med bilder ifrån balen alltså. Inte bilder ifrån vår soffa.)

Avdelningar