torsdag 12 juni 2008

Grafer

Det finns en hel del program till datorn som kan göra diverse olika saker. Ofta finns det väldigt många program som gör en och samma sak -- det är bara att välja och vraka utifrån hur man tycker om att arbeta.

Till exempel om man tycker om att skriva. Tycker man om att få förslag hur det ska vara och att hellre få det gjort överhuvudtaget än resultatet är på ett särskilt sätt, då kan man ju använda Word. Själv skulle jag tillägga till kraven för Word-användningen att man också gillar att bli frustrerade och uppskattar att söka i menyer efter saker man sällan hittar.

Vill man däremot bara skriva ner några rader kan man använda VIM eller Notepad.

Personligen hyser jag nästan agg mot Word, och tycker rätt synd om särskilt dem som måste skriva någonting längre än, säg, 20 sidor i det programmet. Hellre då LaTeX -- med valfri redigerare. Notepad, Emacs, VIM (+ latex) eller varför inte LyX eller Texmacs.
  • Varför LaTeX? Se här eller här.
  • LaTeX introduktion för Word-användare? Se här.
Men nu till vad jag egentligen skulle skriva om. Något som är svårt att hitta bra program att göra, är grafer. Haha!, utropar Word-användaren och påpekar att han minsann lätt kan göra grafer. Detta är faktiskt något LaTeX inte är särskilt duktig på. Så jag har letat efter något annat program som skulle kunna göra det. Men det är förvånansvärt svårt att hitta ett program som kan göra grafer -- och då göra dem precis så som jag vill ha dem! Försökt med OpenOffice, NeoOffice, Plot, gnuplot och jag vet inte vad allt. Men icke.

Antingen kunde jag inte få graferna att se ut precis så som jag ville -- hur roligt är det exempelvis att y-axeln har decimaler när alla siffror är heltal? -- eller så var problemet att graferna jag vill ha gjorda är för lätta. De flesta program -- ja, nå, inte Open-/NeoOffice då kanske, men *plot -- stöder avancerade bilder som kan innehålla tiotusentals rader av information. Jag ville ha en graf som ritar ut en siffra på ett till fem för fyra kategorier. Det var allt. Men det visade sig vara förbenat svårt.

Hur jag gick tillväga till sist? Jag fick helt enkelt använda mig av jpgraph, samma paket (bibliotek?) som jag använder gör att skapa grafer i Polaring. Så för att få en så dumt simpel graf som följande fick jag skriva in kod i PHP som laddar jpgraph; lägga filen på min server (för client-php i Leopard var inte byggd med GD-support *gah!*); öppna filen i Firefox Vimperator för att få se PNG-bilden, som jag sedan -- äntligen! -- kan spara till datorn och använda i uppsatsen om Kabir. *puh*

Avdelningar