måndag 28 januari 2008

Statyerna

Mm, som ni kan ana efter att ha sett fotona nedan, så upptog statyerna en hel del av vikten jag bar med mig hem. ;-)

De är alla köpta av samma familj; sju bröder, alla stenhuggare. Tavlorna i det tidigare inlägget var även de målade av en av bröderna. De har alla sina specialiteter; en av dem gör exempelvis miniatyrer -- som synes i halsbandet nedan.

Alltså titta vad han har petat dit! Inte bara ögon, utan ögonbryn och allt, på en bit sten inte större än, ja, en halv gånger en centimeter kanske; något sånt. Det är Ganesh som avbildas. Halsbandet fick jag av Vijay första gången jag hälsade på.
Så här ser ett typiskt tempel ut. En Shiv(a)ling(a), och Nandi, den vita oxen, som hör Shiva till. Såna här finns i alla de storlekar; allt från små, som denna, till större, som templet från ett tidigare inlägg -- och allt där emellan! Den här gav Vijay sista gången jag hälsade på. :-)
Sarasvati, (bl a) kunskapens gudinna.

Hanuman, guden som förkroppsligar stark och fast tro, visdom, rättfärdighet, godhet och styrka. Med andra ord en rätt populär gud. :-)

Här har vi Ganesh igen. Alla gudarna har en vahana, ett fordon, kunde man säga. Ett djur som symboliser dem; ett djur de färdas på. Shiv har som ovan (och tidigare) nämnts en vit oxe. Sarasvati, ovan, har en svan. Durga (m fl) har en tiger eller ett lejon. Ganesh ska alltid vara lite lustig av sig: Ganesh rider på en råtta. (Ni ser den nere till höger.)Radha-Krishna. (Här kan ni läsa lite kort om deras kärlekshistoria.)

Ardhanarishvara -- till hälften man (Shiva); till hälften kvinna (Parvati). "Ardhanarishvara" kan översättas til, det kanske inte lika fint klingande namnet, "Hermaphrodite Lord".

Avdelningar