fredag 18 januari 2008

Synkroniciteter

Detta är något av en cliché, men låt gå: om någon hade skrivit dylikt i en fiktiv berättelse hade det avfärdats som alltför otroligt. Men ja, ibland är det nu bara så att verkligheten är mer otrolig än vad fantasin tillåts vara.

"Visst finns det osannolika samband i livet och i vår värld. Lyssna här bara. Abraham Lincoln blev invald i kongressen 1846. John F Kennedy blev invald i kongressen 1946. Abraham Lincoln valdes till president 1860. John F Kennedy valdes till president 1960. Namnen Lincoln och Kennedy innehåller båda sju bokstäver. Bägges fruar förlorade sina barn när de bodde i Vita Huset. Båda presidenterna sköts på en fredag; båda sköts i huvudet. Lincolns sekreterare hette Kennedy. Kennedys sekreterare hette Lincoln. Båda presidenterna blev skjutna av en sydstatare; båda blev efterträdda av en sydstatare. Bådas efterträdare hette Johnson. Andrew Johnson, som efterträdde Lincoln, föddes 1808. Lyndon Baines Johnson, som efterträdde Kennedy, föddes 1908. John Wilkes Booth, som sköt Lincoln, föddes 1839. Lee Harvey Oswald, som sköt Kennedy, föddes 1939. Båda mördarna är kända för alla sina tre namn. Bådas namn innehåller totalt 15 bokstäver. Lincoln sköts på en teater som kallades Kennedy. Kennedy sköts i en bil av märket Lincoln. John Wilkes Booth sprang från en teater och arresterades på ett lager. Lee Harwey Oswald sprang från ett lager och arresterades på en teater. Båda mördarna mördades före rättegången. Och nu till slutklämmen. En vecka innan Lincoln sköts var han i Monroe Maryland. En vecka innan Kennedy sköts var han i Marilyn Monroe." ---Ingvar Oldsberg, i Sveriges Radios Sommar i P1 (16 augusti 2007).

Det här är inget som Oldsberg hittat på. Just samma detaljer nämns på ganska många ställen på nätet. Vissa verkar dra lite större slutsatser av det än andra. Men lite roligt är det ju ändå, eller hur? ... Om det är någon som tycker att det verkar lite för knepigt för att vara sant, så kan det hända att denna har rätt. Det var ju till exempelvis inte som om presidenterna hade bara en sekreterare, och det är lite svårt att hålla koll på dem -- men det är möjligt att det var som nämndes ovan. Vidare finns det inte idag ett ställe i Maryland som skulle heta Monroe; kanske fanns det för hundra år sen, vem vet. Men som sagt, det mesta stämmer. Och det är ju en rolig historia.

Avdelningar