lördag 22 mars 2008

"Påskägg"

Dags för ett inlägg som är säsongsbetonad -- men har en knorr. Knorren består tyvärr mestadels av "datorhumor", så jag vet inte hur underhållande det kommer att vara för större delen av er, meeen... strunt samma. x-D

Ett "påskägg" i datorvärlden är en gömd funktion. Det kan handla om någonting gömt i princip vad som helst -- ett spel, en DVD-film, ett datorprogram, eller en sida på nätet. Denna gömda `funktion' ska vara rolig, inte nyttig. Se det som ett litet inside-skämt som utvecklaren av spelet eller programmet gjort helt på skoj.

Ett ställe var man verkar ha rätt roligt på arbetsplatsen, är Google. Det finns även ett antal påskägg där.
  • Vissa är lite mer udda (men mer regelrätta `påskägg!'), som att man ska ställa in ett alarm på 3.14, och på det klockslaget händer det grejer. Väljer man ett tema på sin kalender som ser ut som en strand, simmar Nessie förbi! :-) Har man ett stadstema, flyger det UFO:n kring husen. Och så vidare. Varför just klockan 3.14? Pi...
  • Sök på google efter answer to life the universe and everything och du får svaret! Det vill säga, 42. (Skämtet förstås av oss som läst Liftarens Guide till Galaxen. ;-) )
  • De som någon gång har undrat hur många horn en Enhörning har, kan fråga google; sök på number of horns on a unicorn.
  • På engelska finns uttrycket `once in a blue moon', vilket är ett uttryck för någonting som inte händer särdeles ofta. Men hur ofta är `inte ofta'?! Google har svaret! Sök på once in a blue moon.

Andra `påskägg' är väl egentligen inte Googles egna, utan det är snarare så att folk (utifrån) har gjort sidor som passar precis in på vissa sök-kriterier, och då kommer de upp först på listan. Det vill säga, använder man sig av Googles sök-funktion "I'm feeling lucky" eller "Jag har tur" -- som finns bredvid knappen "Sök" på huvudsidan -- så tas man direkt till den sidan.

Pröva exempelvis följande, (1) gå till www.google.com; (2) skriv in någon av följande sök-termer; (3) klicka på "I'm feeling lucky"/"Jag har tur". (Klickar du på länkarna nedan så fuskar du! ;-) Inte lika roligt då. Men har du bråttom vill du kanske bara se vad jag menar, varför jag länkat dit också.)Följande är däremot inget påskägg, utan en sida som använder sig av Google på ett... annorlunda sätt: sök-kriterierna slåss mot varandra! Det handlar givetvis om Google Fight. *fniss* Lite roligt är det.

Googlism kan man se vad google tycker om ditt eller datt. Man kan ju nästan bli förvånad vad mycket Google tycker. ;-)

Avdelningar