söndag 3 maj 2009

Bredare text

Gjort en liten finjustering här på bloggen; "text-delen" är nu lite drygt en tiondel bredare.

Vilket betyder att bilder m m kan visas lite större i texten. Läs: ni behöver inte längre, i en lika hög utsträckning, klicka på bilderna för att se dem större. För de är, i många fall, stora nog som de är, direkt när ni ser dem. Hoppas jag.

Eller så märker ni inte alls att något har ändrat. :-P
---Jag tycker i alla fall det är snäppet bättre så här. Vad säger ni?

3 kommentarer:

  1. Å, hur gjorde du bloggen bredare? Jag har försökt med det toklänge... Gott nytt år!

    SvaraRadera
  2. Hej! Det är inte så krångligt, men ju mer van du är med att peta i CSS-kod, desto lättare är det i praktiken. Sen beror det ju också lite på hurudan mall man utgår ifrån. Nedanom försöker jag förklara det hela så lätt som möjligt---förutsätter att du inte är så bekant med CSS sen tidigare. Är du däremot det, så, ja, då kan du bara skumma fram till partierna som är av intresse. :)

    Den mall du verkar använda har inte, vad jag så där snabbt kunde se, bilder som ram varken ovanom eller nedanom. Detta förenklar det hela avsevärt!

    * Gå till inställningarna för din blogg, närmare bestämt Layout.
    * Gå till Redigera HTML

    Först och främst ska vi göra en säkerhetskopia av hur du nu har det, så du lätt kan återställa allt om något skulle gå snett, eller om du av en eller annan orsak skulle vilja återgå till det nuvarande utseendet senare.

    * Spara en kopia av mallen innan du redigerar den. Klicka på Hämta hela mallen; den sparas på din dator.
    * När du vill återställa den återvänder du bara hit, väljer "Hämta en mall från en fil.....", väljer den filen du nyss sparade, och klickar på överför!

    Så, trygg i att du kan rätta till det hela ifall det går snett, ska vi nu leta fram var bredden definieras. Och det är i själva verket på flera ställen.


    Först rubriken.

    * Skrolla ner tills du kommer till #header-wrapper. Detta är bredden på din rubrik. Just nu är den satt så den är något bredare än innehållet + sidobalken tillsammans. Därför måste även denna ändras, om du ändrar bredden på innehållet, ifall du vill att rubriken fortsättningsvis ska vara bredare än båda sammanlagt. För att göra det enkelt kan du helt enkelt lägga till 100 till att börja med.
    * Byt ut 660 till 760 i raden width:660px; direkt under header-wrapper. Var noga med att inte ta bort kolonet eller några andra tecken. Bara siffrorna.


    Så. Det var rubriken. Nu till själva innehållet.

    * Skrolla ner till #outer-wrapper. Detta är bredden på innehållet + sidobalken.
    * Ändra 660 till 760, i raden width:660px; direkt under outer-wrapper.


    Nu till inläggen!

    * Några rader ner hittar du #main-wrapper. Det här är (äntligen!) innehållet. Själva inläggen, alltså.
    * Ändra 410 till 510 i raden width:410px; direkt under main-wrapper.

    Skulle du vilja ändra bredden på sidobalken så är det width-raden under "rubriken" sidebar-wrapper. Men då måste du ändra alla "660" till något annat än 760, nämligen det-vad-du-ändrar-inläggsbredden-till plus det-vad-du-ändrar-sidobalken-till. (Alltså, nu ökar du inläggsbredden med hundra, till 510, skulle du dessutom lägga till 50 till sidobalken, så den blir 270, då måste du ändra alla 660 till 810 istället.)


    Bara ett ställe kvar ännu! "Footern", det som kommer allra längst ner på sidan. Liksom rubriken på sidan, så är även den satt att vara lika bred som innehållet + sidobalken tillsammans.

    * Skrolla ner, ända tills du kommer till #footer
    * Ändra 660 till 760 i width:660px; direkt i raden under #footer.


    Så! Nu borde du vara klar! Testa först genom att Förhandsgranska innan du sparar!! Du vill ju inte att dina bloggbesökare ska hitta en söndrig blogg. :) Det blir nämligen lätt så att en eller annan siffra faller bort eller kommer till, eller att man tappar bort ett ":" eller ";", och alla behövs för att det ska se rätt ut.


    Hoppas det fungerade. Fritt fram att fråga vidare om något gick snett!! (Men håller tummarna för att det funkade som det skulle!)

    SvaraRadera
  3. Du är en ängel! Tack så jättemycket för hjälpen och för det mycket pedagogiska svaret (det behövs för en gröngöling som jag!). Stort tack! Ska försöka mig på det där här på onsdag när jag är ledig. STORT TACK!

    SvaraRadera

Avdelningar