torsdag 14 augusti 2008

Matvraket Phelps

Det är ju OS nu, det har väl knappast många missat. (Ifall ni har det: det är i Peking i år.)

En av de stora spänningsmomenten är om super-simmaren Michael Phelps ska klara av att slå Mark Spitz' rekord på sju guld medaljer. Phelps mål är m a o åtta guldmedaljer. Det är svårt, skulle man kunna säga. Han gör snart sagt inget annat än sover och simmar, Phelps. Och äter.

Uuu vad han äter. 12.000 KCal får han i sig, Phelps, under en dag. För att sätta det i perspektiv: en normal man ska äta omkring 2.000 KCal. Så om han inte äter som en häst, så åtminstone som sex st vuxna män.

Morgonmålet inleds med tre st ägg smörgåsar. Nu står det inte på HS hurudana smörgåsar det är fråga om, men någonting säger mig att de inte är små. Men det slutar givetvis inte där. Ägg är gott. Och bra. Innehåller mycket protein och grejer. Så Phelps klämmer i sig ytterligare en omelett gjord på fem st ägg. Men det kurrar fortfarande lite i magen, så han klämmer i lite fattiga riddare ännu, för att känna sig redo för nya världsrekord. Och kaffe! Kaffe är bra.

Lunch klarar man sig inte utan. Och man förbrukar mycket energi när man simmar superdräkterna av konkurrenterna. Så Phelps äter omkring ett paket pasta. Samt två, stora skink- och ost smörgåsar. För att se till att han nu faktiskt får i sig så mycket som han ska, kompletteras lunchen med en efterrätt bestående av 1.000 KCal i energidryck.

Middag blir igen pasta -- jo, precis: omkring ett paket. Och sedan en hel pizza på det. Måste ju tanka för nästa dag! Och så 1.000 KCal i energidryck som efterrätt igen.


Det är ju alltså helt fantastiskt, detta. Senaste marathon lopp gjorde jag av med 3.142 KCal. Jag tyckte det var mycket. Men det var ju ingenting jämfört med. Är väl därför han simmar med på OS och jag joggar omkring här. ;-)

Som avslutning på intervjun in Helsingin Sanomats artikel säger Phelps att "Äta, sova, och simma --- det kan jag." Det är bara att nicka och hålla med honom. Det kan han verkligen. Hoppas han klarar alla åtta guld!

[EDIT 29 Oktober 2008:]
En rätt intressant artikel om Phelps efter OS.

...
PS. Han tog alla åtta guld!
[/EDIT]

Avdelningar