söndag 20 mars 2011

Google Earth i undervisning

På sistone har jag grejat lite med Google Earth i min undervisning. Ett väldigt mångsidigt verktyg, GEarth. Man kan göra mycket informativt med det -- på ett underhållande, ja t o m fascinerande sätt. Lägg till ett stycke SmartBoard och du har något närmast magiskt. Att den virtuella jordgloben snurrar utav en handledsrörelse  tenderar imponera även på den mest hårdföre web2.5-ungdomen.

Materialet som använts har jag gjort själv. Å ena sidan är det något jag finner lite roligt -- både utmaningen att lära mig ett nytt verktyg och skapandet i sig. Å andra sidan kanske inte alla finner det lika förnöjsamt. Därför tänkte jag lägga upp vad jag gjort, så även andra kan ta del av det.

Här: Undervisa med Google Earth.

Vad som dyker upp på Undervisa med Google Earth är något förenklade versioner av vad jag använder på riktigt; detta dels för att man inte kan stänga av / visa olika delar i webbläsareversionen; dels för att hålla filstorlek o d yl till ett minimum.

[...]

Jo, jo. Visst finns det lektion.se och allt vad det heter -- t o m särskilda ställen för uppladdning och med-delning av just GEarth-grejer. Erkännes: har en baktanke med detta. I o m att jag lägger upp det på nätet, på det sätt som jag gör, så kan jag i efterskott dela med mig av det åt eleverna som suttit på lektionen. (Något jag försöker göra med allt material jag använder.)

Behöver ha filerna uppe var jag har kontroll över dem; så kan enkelt kan hänvisa till dem och ladda ner dem. Så de enkelt kan uppdateras och ändras dem som jag vill, när jag tycker. Därför den ovannämnda sidan.

Att det dessutom kan komma andra till gagn är så att säga en bonus. Men en trevlig bonus. Om nu någon finner materialet användbart.

Lägger upp grejer allt eftersom jag själv gör det, efter mina behov, så uppdateringar där blir sporadiska -- men hoppeligen många i slutänden.