torsdag 21 maj 2009

En dotter.

Nu har nedräkningen stannat -- en halv vecka före beräknat datum. Födseln gick fantastiskt bra. Och hon är fantastiskt fin. Förstås. Vägde 2,9kg och mätte 50cm. Inte så stor, kan man tycka, men helt lagom, givetvis. ;) Namn har hon ännu inte. Det kommer.

Hon föddes den 17 maj --- så hädanefter kommer hela Norge flagga för henne. (Vilken nordbo hon är! Halv svensk; halv finsk; född på Norges nationaldag.) Och sedan måndag har vi varit hemma.

Vi är förstås trötta, som sig bör, men tycker det går bra överlag. Som ni märkt på hur länge det tog förrän det här inlägget kom hit, så har vi dock --- minst sagt --- händerna fulla.

Men nog skrivet nu. Ni vill förstås se henne.





onsdag 13 maj 2009

Enkelsiffrigt, baby!

Nu är det då inte längre än nio dagar kvar. Med andra ord har det varit fritt fram för lillingen att komma sedan tre dagar tillbaka. Oddsen är ju förstås rätt låga för att det blir just på utsatt datum -- 5%, tycker jag mig ha läst. Plus/minus två veckor är gaffeln.

Hur långsamt gick inte de första tre månaderna!
Hur snabbt har inte de sista tre månaderna runnit iväg!

Enkelsiffrigt antal dagar kvar. Spännande kommer inte ens nära sanningen. Vem är det som ligger där inne?!

Själv har jag siktet inställt på att få reda på vid beräknad dag -6. Alltså i lördag. Att det blir en liten schlagerbaby.

Föreställ er en förlossningssal. Sveriges bidrag kommer upp. Linda krystar för sista gången och följer Malena ända upp till de där högsta tonerna. Publiken (i tv:n) applåderar och en nyfödd har kommit till världen.

Osannolikt, säger ni? Ingen tv på rummet? Vem f*n bryr sig om Eurovisionen när en baby ska födas? Helt rätt, helt rätt; jag bara fantiserar. Men medge att det är lite roligt. (Lätt att säga #1: just nu. Lätt att säga #2: för mig som inte behöver nå upp till tonerna. Absolut.)

Å ena sidan har jag alltså siktet inställt på en schlagerbaby. Å andra sidan är det ju väldigt snart. Det är nästan nu.

Det här kan låta lite konstigt, men för mig är största problemet just nu hur vi ska ta oss in. Det är ju inget dilemma, egentligen. Vi har både plan, plan b, c, d och e. Vi har (utan inbördes ordning) taxi; vi har grann-Johan #1; vi har grann-Johan #2; vi har ambulans; vi har min cykel (dessvärre har jag inte köpt cykelkärran ännu, hmh!).

Känns lite halvjobbigt dels för att det så att säga är och förblir ett frågetecken ända tills det rätas ut i stunden -- och sånt är alltid lite stressande --; dels för att det känns som en av de få sakerna som faktiskt borde vara min sak att göra. Blivande fäder stöttar, håller hand och allt det där, och så kör de -- lätt panikslagna -- in till förlossningen med mamman. Men bristen på körkortsinnehav gör att det helt enkelt får gå mig förbi. Det känns lite trist.

fredag 8 maj 2009

Slutet på terminen (finska)

I höstas hade jag min första finska kurs på Medborgarskolan. Den fick en fortsättning på våren, bemannad av modiga pionjärer. Dessutom ordnades, förutom fortsättningskursen, en andra rond av nybörjarkursen.

Sedan början på året har jag alltså haft fyra undervisningstimmar i veckan. Och måste säga att de har varit mina vattenhål under kund"tjänst"arbetsveckorna [1], [2], [3], [4]. Att ändå få känna mig som en lärare under några timmar per vecka.

Ibland kunde dagarna ju kännas lite halvlånga -- att sitta, dagen innan, och planera för finskan när vad som väntade var en åtta timmars telefonarbetsdag följt av fyra timmar finska ända till klockan tio över nio på kvällen. Dagarna kunde kännas lite långa -- det vill säga ända fram till att finskatimmarna faktiskt började. När deltagarna väl dök upp och vi kom igång var det så roligt att all eventuell trötthet sjönk långt bak i medvetandet. (Att det sen kanske dök upp igen, väl hemma, är en annan femma -- som bäst lämnas onämnd.)

Som sagt, vattenhålen i ökenveckorna.

Men nu börjar terminen nalka sig sitt slut, för såväl nybörjar- som fortsättningskursen. Jag vill tro att de har lärt sig något; jag vet att jag har gjort det. Dels för att jag inte undervisat språk tidigare; dels för att jag inte kunnat knappt någon som helst grammatik sedan tidigare. Har fått läsa på en del grammatik för att kunna förklara vissa saker, varför man gör som man gör, säger som man säger. En utmaning, har det varit. En rolig och givande sådan.

Fortsättning i höst? Vet ännu inte.

Men varför inte avsluta inlägget med en liten trudelutt av Monty Python, "Finland":

söndag 3 maj 2009

Bredare text

Gjort en liten finjustering här på bloggen; "text-delen" är nu lite drygt en tiondel bredare.

Vilket betyder att bilder m m kan visas lite större i texten. Läs: ni behöver inte längre, i en lika hög utsträckning, klicka på bilderna för att se dem större. För de är, i många fall, stora nog som de är, direkt när ni ser dem. Hoppas jag.

Eller så märker ni inte alls att något har ändrat. :-P
---Jag tycker i alla fall det är snäppet bättre så här. Vad säger ni?

Aprilspring

Jo, jag vet. Det är inte länge sedan jag lade upp ett sånt där tråkigt springstatistikinlägg. Trots det, är det dags för ett nytt. Jag är nämligen hyfsat nöjd över april.

Dels blev det rätt mycket sprunget.
Senast jag sprang så mycket under en månad var i juli 2007!


Dels gick det i medeltal lite snabbare
än vad det gjort tidigare under 2009.


Därutöver fick jag in två långturer; 21,5km som jag berättade om senast, men också en rätt jämnt 25km!

Var faktiskt en rätt trevlig runda. Först runt Örsholmen, längs med vattnet; sen till Alster via skogsvägen; upp till universitetet; tillbaka in mot stan via Kroppkärrssjön; nästan fram till Borgmästarbron, och så hem, via Sundsta tjärn.


Som ni ser på puls och hastighet, så sprang jag rätt lugnt och långsamt. Lägre tempo än förra långturen -- men, å andra sidan, blev det ju också längre.


Här har ni hela april. Tittar ni noga, ser ni att årets snabbaste tur hittills faktiskt kom i april också. Tempot var 4:20 min/km, men så var det en mycket kort tur också, bara 4,7 km. Därför räknar jag liksom inte med den riktigt. Ska vara minst sju km för att vara på riktigt. ;-)

Senast jag var ute, var långturen 28 april. Har hållit upp nu i fyra(!) hela dagar. (Vårvader m m.) Vilket förstås innebär att det kliar mer än lite nu. Funderar på att ladda ner en högtempolåt från Podrunner och försöka få in en riktigt snabbt länk idag.




Springstatistiken som vanligt levererad via Polaring.

Avdelningar